‘Madımak ve Başbağlar komisyonda araştırılmalı’

Erzincan İHA – Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden 33 vatandaş, düzenlenen törenle anıldı.

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel şunları söyledi: “5 temmuz günü birileri aldıkları talimatla pusu kurdular. Beklediler ki köyün erkekleri camide toplansınlar. Akşam namazını takiben camiye giden, namazdan çıkanları aldılar, getirdiler ve 28’ini köyün meydanında katlettiler. Köyü ateşe verdiler, yaktılar. 33 şehidimizi bizim yüreğimizi yakarak tarih önünde hepimize emanet ettiler. Başbağlar rastgele seçilmiş bir yer değildi. Eylemin biçimi, sayısı asla rastgele değildi. 2 gün önce Sivas’ta Madımak otelinde canlar yanmıştı, 33 kişi hayatını kaybetmişti. Onlar sema durmaya gelmişlerdi inançlarına göre ibadeti yerine getiriyorlardı. Birileri onları katletti güya ona misilleme bu sefer bir cami çıkışında yine 33 kişi hayatını kaybetti. Hesap bu ülkede mezhep kavgası çıkarmak.”

‘Ülkenin ortak acıları’

Anma törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, “Acıları yarıştırmak Türkiye’ye çok şeyler kaybettirdi. Ülkenin bütün acılarına hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Sivas Madımak’ta yaşananlarla Başbağlar’da yaşananları birbirinin rövanşı gibi göstermeye çalışıyorlar. İkisi de bu ülkenin ortak acıları” dedi.

Özel, Başbağlar’la ilgili CHP’nin araştırma önergesinin reddedildiğini hatırlatarak, “Diğer partilerle diyalog kuracağız. Hatta Madımak ve Başbağlar’ın aynı komisyonda araştırılması daha anlamlı olabilir” ifadelerini kullandı.

‘Kurşunlar tüm milletimizi hedef aldı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajlarının okunduğu törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yıllardır ülkemizin bütünlüğünü bozmaya çalışan güçlerle mücadele ediyoruz. PKK’lı teröristler akşam namazını kılmak için köy camisine giden vatandaşlarımızı meydanda toplayarak onları katletti, kurşuna dizdi. 33 vatandaşımızı şehit ettiler. Burada sıkılan kurşunlar tüm milletimiz hedef aldı” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir